Hvad bestemmer en papegøjes farve?

Papegøjer er domineret af grøn farve, men hvad er egentlig bestemmende for en papegøjes farve?

Hej

Jeg stødte på jeres side på nettet.

Jeg har et lille sted hvor jeg tager mig af papegøjer som af forskellige årsager

Fejlfarvet papegøje

Fejlfarvet papegøje

har brug for et nyt hjem. Jeg har netop modtaget en fejlfarvet ædelpapegøje. Der hvor den burde være grøn, er den rødvins farvet, de andre farver er normale. Jeg kan ikke med det blotte øje se den grønne farve som optræder på billedet, det må være blitzen, som får den frem. har I nogen bud på hvorfor den ser sådan ud. Jeg har desværre ingen oplysninger om alder og fortid, men den sad under kummerlige forhold hos den tidligere ejer.

Venlig hilsen

Marianne

Hej Marianne.

Hvad bestemmer papegøjers farve?

Er du klar over, at papegøjer intet grønt pigment har i deres fjer på trods af, at mange papegøjer ser grønne ud?

Det der bestemmer en papegøjes farve er følgende:

1. Fordelingen af rødt og gult pigment, som er det eneste pigment papegøjer har i deres fjer. Mængden af rødt og gult pigment er i store træk bestemmende for papegøjens grundfarve.

2. Melanin indholdet i fjerene. Indeholder fjerene meget melanin vil papegøjen virke mørkere og papegøjen vil virke lysere, hvis fjerene kun indeholder lidt melanin.

3. Fjerstrukturen. Denne har stor betydning for hvordan vi opfatter papegøjens farve. Dette skyldes, at fjerne kan reflektere mere eller mindre lys af de forskellige bølgelængder og dermed farver. Når en papegøje ser grøn ud for det menneskelige øje er det faktisk synsbedrag. Papegøjen er ikke grøn, det ser bare sådan ud for os.

Når din papegøje ser rødvinsagtig ud, er det sandsynligvis fordi den har meget melanin, meget rødt pigment og en fjerstruktur som gør, at den grønne farve ikke kommer til syne.

Med Venlig Hilsen

Ole B. Jensen

Gærum Dyreklinik